tisdag 23 februari 2010

Under terminen kommer jag att ha en föreläsning om bedömning för våra lärarstudenter. Det finns naturligtvis en hel del att säga om bedömning. Ett syfte med detta inlägg är att studenterna innan föreläsningen ska kunna ta del av det material som inlägget visar på. Vill inledningsvis peka på att det inte är min egen syn på bedömning som blir synlig i inlägget, utan endast några röster kring hur man kan se på bedömning. Däremot är det trevligt om du vill kommentera någon av tankarna som lyfts fram i inlägget och i rekommenderad litteratur.




Jag vill också passa på att hänvisa till de av skolverket framtagna samtalsguiderna. Eftersom den föreläsning som jag ska hålla är inom naturvetenskap väljer jag att hänvisa till ”Naturorienterande ämnen – En samtalsguide om kunskap, arbetssätt och bedömning”

Jag tror att sidorna 51-66 kan vara av intresse om man vill få tankeredskap för fortsatt arbete med frågor som rör bedömning av elevers kunskapsutveckling. Vill tipsa om den läsvärda referenslistan som innehåller många intressanta referenser om du vill fördjupa dig i frågor som rör bedömning. En klassiker på området, enligt mig, är: Black, Paul & William, Dylan (1998) Inside the black box: raising standards trough classroom assessment. King´s Collage, London.

Jag vet att flera av har tittat på filmen där Astrid Pettersson - Primgruppen talar om bedömning, har ni inte gjort det så har ni här en mycket bra filmsekvens.

Jag väljer att avsluta med ett tänkvärt citat:

”Att göra det viktigaste bedömbart, inte det enklast mätbara till det viktigaste”
Katarina Kjellström Prim-gruppen

måndag 1 februari 2010

Studentbloggar i kursen "Naturvetenskap och teknik för tidiga åldrar"

Introduktion blogg – datasal 4/2 resp 5/2 (Sal E206)

Ni kommer använda er blogg under hela kursen. Bloggen är en del av examinationsuppgift 1. Kursens femte mål kommer att examineras via gruppens blogg.

"använda blogg som ett sätt att kommunicera lärprocesser kring ett valt tema inom naturvetenskap och teknik"


Enligt kursplanen är det tydligt att det inte är gruppen som examineras utan det handlar om att varje student visar måluppfyllelse.


När det gäller utformandet av gruppens blogg finns det vissa ramar, men också viss frihet.

  • Vi använder oss av blogger som bloggverktyg.
  • Förutom att visa er innehållsliga förståelse så ska ni också utveckla ert bloggskrivande, för att göra detta så behöver ni titta på olika bloggar som visar på hur man kan arbeta med text och dokumentation på en blogg.
  • Varje student ska ha en personlig inloggning, det ska framgå vem som skriver de olika inläggen.
  • Vi rekommenderar er att skapa ett personligt google-konto om du inte redan har det.
  • Bloggens ska namnges med basgruppsnummer, exempel på namn kan vara "Grupp 5a", detta för att underlätta för lärare och studenter som ska ta del av era bloggar.
  • Det kommer skapas en länklista med era bloggar på kursledarnas blogg.
  • Ni ska i bloggandet visa vilka källor ni använder.
  • Förutom att skriva egna blogginlägg så ska varje student kommentera andra studenters och andra gruppers bloggar.
  • Kurs-PM visar på ett antal obligatoriska inlägg, dessa är dock inte tillräckliga om det ska bli en blogg som lever.
  • I bloggen ska ni dokumentera ert tematiska arbete (examinationsuppgift 1). Ni behöver skriva både inför och efter handledning. Ge varandra tankar på hur ni kan arbeta med ert tema.
  • I bloggen så ska det framgå både nödvändig ämnesteoretisk förståelse och hur ni arbetat med de ämnesdidaktiska frågorna.
  • Vi vill uppmuntra er att skriva och fundera kring olika naturvetenskapliga fenomen och teknik som ni möter i samhället.
  • Det kan vara så att vi tillsammans identifierar relevant innehåll för bloggarna som inte finns med i ovanstående lista när vi ses nästa 4/2 alt. 5/2

onsdag 27 januari 2010

Varför ska alla lära sig naturvetenskapliga ämnen?

I morgon möter jag drygt 60 studenter som alla har fått i uppgift att fundera över varför alla ska lära sig naturvetenskapliga ämnen?

Vilka argument finns det för att vi ska syssla med naturvetenskap i skolan?

Våra argument bör säga något om hur vi utformar skolans NO-undervisning och vilket innehåll som vi behandlar. Jag ser fram emot att tillsammans med studenterna diskutera dessa frågor. Återkommer med ett inlägg där jag redogör kortfattat för vårt gemensamma resonemang och vilka argument vi anser vara mest hållbara.

/Johan